7 oktober 2008

Meer leren in kinderopvang

Onderwijsraad komt met pleidooi voor 'leeropvang'.
Alle peuters en kleuters zouden vier dagdelen in de week 'leeropvang' moeten krijgen in plaats van gewone opvang. De kinderen kunnen dan spelenderwijs kennismaken met het schoolse leren. Leeropvang is ook goed voor de persoonlijke ontwikkeling van het kind. Dat staat in het rapport 'Een rijk programma voor ieder kind', dat de Onderwijsraad donderdag publiceerde.

Programma ontwikkelen
De Onderwijsraad wil een programma laten ontwikkelen waarin voor kinderen van 0 tot 12 jaar beschreven staat wat ze op een bepaalde leeftijd op motorisch, sociaal-emotioneel en moreel vlak zouden moeten kunnen. De kinderopvang en naschoolse opvang zouden dit programma ook kunnen volgen en zo hun dagbesteding aan laten sluiten op het gewone onderwijs. De raad benadrukt dat het leerprogramma voor alle kinderen bedoeld is, niet alleen voor kinderen met een leerachterstand.

Vooral aandacht tot 6 jaar
De raad wil vooral aandacht besteden aan kinderen tot 6 jaar, omdat de eerste levensjaren belangrijk zijn voor de verdere ontwikkeling van het kind. Vooral voor kleuters van 2 en 3 jaar zou het goed zijn een educatief programma van vier dagdelen in de week op te stellen. Omdat dergelijke opvang te duur zou zijn voor alle 2- en 3-jarigen, bepleit de Onderwijsraad in ieder geval leeropvang voor kinderen van 3. Een ander advies van de raad luidt dat er weer een speciale kleuteropleiding binnen de Pabo moet komen. Ook binnen mbo-opleidingen voor personeel in de kinderopvang zou meer aandacht moeten komen voor leerdoelen tijdens de opvang. De onderwijsraad heeft het rapport overhandigd aan staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA).

Bron: http://www.dag.nl/1084868/NIEUWS/Artikelpagina-Nieuws/Meer-leren-in-kinderopvang.htm

Wat vinden jullie van ''leeropvang''?
Vinden jullie het nodig om een programma te ontwikkelen over kinderen van 0 tot 12 jaar? Zouden de kinderen niet eerst moeten genieten van hun eerste jaren? 4 dagdelen naar school, is dat wel verstandig? Geef je mening!

1 opmerking:

Noëmie zei

Heey. Voor kinderen die moeilijk kunnen leren vind ik zo'n progamma wel goed. Maar om ze al gelijk 4 dagdelen naar een opvang te sturen vind ik wel teveel. De peuters/kleuters zijn daar nog niet echt aan toe. Ze willen nog graag spelen en ze leren spelende wijs wel allerlei dingen.

Ik vind het dus niet echt nodig om een progamma te ontwikkelen. Als dit ooit nog wel eens zou komen zou ik het voor elke doelgroep anders doen en zich toch aan de dingen houden die de kinderen interesseren. En niet alleen maar leren, leren, leren maar ook spelen.

2 dagdelen naar de peuterspeelzaal, kdv vind ik wel goed. Ze leren zo met andere kinderen omgaan (als ze thuis bijv enigs kind zijn) maar ook leren ze daar weer nieuwe ontwikkelingen die ze later nodig kunnen hebben.